ÁDÁM-Soft ::: ÜgyVisz kezelési útmutató

ÜgyVisz : Billentyűzet felépítése

Kérem, vessen az alábbi szempontok szerint is néhány pillantást a billentyűzetre.

Osszuk négy részre a billentyűzetet:

1. A legfelső sor bal oldalán található az Esc gomb. Ez a "menekülés", kilépés billentyűje. Segítségével hagyhatja el a keresőlistát, a beviteli képernyőket mentés nélkül!!!

Mellette szépen sorban következnek a funkciógombok, melyek jelölése "F"(function) és egy szám. Az ÜgyVisz programban a funkciógombok vezérlési feladatokat látnak el. Ezeket a funkciókat a program használata során néhány héten belül Ön is meg fogja jegyezni, azért egy "kis puska" bármikor jól jöhet a ritkábban használt feladatokhoz (a képernyő parancsgombjain feltüntettük a helyettesítő funkció billentyűt is).

2. A funkciógombok alatt sok-sok billentyű van számokkal és betűkkel. Ezeket és használatukat Ön bizonyára jól ismeri, megegyezik az írógépen találhatókkal. Ennek megfelelően a váltó gomb (Shift hatására nagy betűket tud írni, vagy ha ezt rögzíti (Caps Lock), akkor folyamatosan történik. A váltógombot a billentyűzet esetében Shift-nek, a rögzítőjét pedig Caps Lock-nak hívják (bekapcsolását egy kis lámpácska (led) is jelzi a 4. területen).
A régi rosszul megírt programokban még csupa nagybetűvel kellett bevinni az adatokat ( cikk megnevezése, partner neve), hogy a keresésekben megtalálja a program. Az ÁDÁM-Soft-os rendszerekben szakíthat ezzel a rossz szokással, esztétikusabb ha nem így tesz, hanem a szokásos módon használja csak a nagy betűket!

A Shift-hez (váltó) hasonló módon működik még két gomb: az Alt (alternatív) és a Ctrl (control). Nyomva tartásuk (a segítő oldalakon plusz jelöli, pl.: Shift+...) esetén egy másik gomb leütésére nem az eredeti (példánál maradva: kisbetű), hanem egy másik folyamat játszódik le (példánál maradva: nagybetű). A Ctrl gombok esetén mindegy, hogy melyik oldalit fogja leütni, az Alt esetén a jobb és a bal eltérő hatású. A bal oldali Alt-ot kell használnia a gyors billentyűkombinációkhoz, míg a jobb oldali Alt a betűk helyett egyéb jeleket (karaktereket) fog a képernyőre írni.

A szerkesztő gombok közül kiemelendő még két nagyon fontos:

Az Enter szolgál annak jelzésére a számítógép felé, hogy az adat begépelését befejeztük. Kérjük a géptől, hogy jegyezze meg , majd lépjen a következő mezőre. Ez a gomb szolgál tulajdonképpen az adatbeviteli parancs végrehajtatására.
Fontos: Jelölő mező, Választó objektum, Nyomógomb, szerkeszthető mező objektumokat Tabulátorral lépje át, mert az Enter itt is adatbeviteli parancsot ad a gépnek: például a szerkeszthető mezőből az Enter-rel nem lehet kilépni. Ilyen látható az alábbi képen például a Megjegyzés rovat. Az Enter csak soremeléseket helyez el a mezőben, így nyomtatásnál pl. nagy üres hely lesz látható!!! Ebből a mezőből csak a Tab billentyű gombbal lehet kilépni. Az Enter adatbeviteli gomb és nem a mezők közötti mozgásra szolgál.
 

A Tabulátor az ÜgyVisz programban léptető gombként működik. Az adatbeviteli mezők közötti közlekedést biztosítja. Leütésére, a következő adatra, mezőre lép a program. Abban az esetben, ha elrontja egy adat begépelését, de már továbblépett, akkor a Shift+Tab leütésével visszafelé is lehet haladni. A mezőt nem engedi elhagyni a rendszer, míg a tartalmának megfelelő adatot nem vitt bele!!!

3. Jobbra haladva a billentyűzeten két kisebb csoportban találhatunk gombokat. Ezek nagy része a kurzormozgató. A nyilakkal a kurzor pozícionálását tehetjük meg vele négyféle irányban. Amennyiben az adatok közötti haladás a nyilakkal túlságosan lassú, akkor a Page Down és Page Up meggyorsítja azt. Az egyes lépések helyett oldalanként nézhetjük meg tételeinket. A Home és az End gombokkal a listák elejére, végére ugorhatunk. Szokás még ugyanezen feladatra a Ctrl+Page Up és Ctrl+Page Down billentyűkombinációkat is alkalmazni.
Az Insert gomb a gépelés működését változtatja meg. Bekapcsolása után az adott szöveg közé beszúrhatunk újabb betűket úgy, hogy nem törlődik a további szövegünk. Kikapcsolása után a begépelt karakterek felülírják a kurzortól jobbra lévő szöveget.

A Delete (Del) gomb a bevitt adatok törlésére szolgál. Szöveg esetén a kurzor jobb oldalán lévő betűk el fognak tűnni. A kurzor bal oldalán lévő karakterek törlésére a szerkesztő gombok között elhelyezkedő BackSpace ( <-)  használható.

4. A billentyűzetünk negyedik része a NumericPad. Számadatok beviteléhez nagy segítség a számológépre hasonlító rész, ahol az egyszerűbb matematikai műveletekig megtalálhatók. Működéséhez be kell kapcsolnunk: NumLock gombot, melyet LED (lámpácska) jelez.

Lásd még...

copyright@ 2007  Ügyviteli Szoftverfejlesztés : www.ADAM-Soft.hu  |   Dell notebook, HP laptop, Számítástechnika, számítógép, WebBolt www. KlickComp .hu Klick Computer   |  Acer, Asus Notebook, Laptop táska : www.NotebookPartner.hu  |  Informatika, Számítástechnika Miskolc : www.SzamGep.hu  |  www.LanDoctor.hu  |  eMail

ÁDÁM-Soft | ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer, ügyviteli, raktárkezelő rendszer, készletnyilvántartó szoftver, számlázó program ismertető
ÁDÁM-Soft | ÜgyViszW összehasonlítása más programokkal (ÜgyViteli program: számlázó, raktárkezelő, készletnyilvántartó)
ÁDÁM-Soft | ÁrLista : ÜgyViteli program, Orvosi szoftver, Vállalatirányítási rendszer, szolgáltatások
ÁDÁM-Soft | ÜgyViteli program Demo letöltés és telepítése (számlázó, raktárkezelő, készletnyilvántartó)
ÁDÁM-Soft | Működési diagram : ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer, ügyviteli, raktárkezelő rendszer, készletnyilvántartó szoftver, számlázó program
ÁDÁM-Soft | Működési modulok a megvalósításhoz : ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer
ÁDÁM-Soft | ÜgyViteli program összefoglaló ismertetés (számlázó, raktárkezelő, készletnyilvántartó)
ÁDÁM-Soft | Kérdés-Válasz : ÜgyViteli szoftver, raktárkezelő rendszer, számlázó, készletnyilvántartó program
ÁDÁM-Soft | Bevzetés : ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer, raktárkezelő szoftver, számlázó program
Klick Computer : Acer notebook ( Aspire, Travelmate, Extensa), Asus laptop WebBolt! www.klickcomp.hu