ÁDÁM-Soft ::: ÜgyVisz kezelési útmutató

ÜgyVisz : Az ÜgyVisz program működési elvei

Mielőtt belebonyolódnánk a kezelés aprólékos tárgyalásába, úgy gondolom célszerű néhány alapelvet megnézni. A kezelés elsajátítása is könnyebb, ha ismeri a működés módját.

Számlák stornózása, visszáruja

A számla elkészítése és kinyomtatása után már nem módosítható. A keltezés napján még lehetőség van a rontásra. Később ez már nem lehetséges, hiszen például a készpénzesekről a nap végén lista készíthető, pl. a bevétel bekönyveléséhez. Ha lerontaná, akkor meghamisítaná a bevételi pénztárbizonylatot.
1. lehetőség : <???Link> A számláról egy gomb leütésével készíthet stornózást. Ez az új értelmezésben egy negatív előjellel készített bizonylat (jóváíró,visszáru)
2. lehetőség : <???Link> Helyesbítő számla készülhet abban az esetben, ha a vevő visz valamilyen más terméket a visszahozott helyett.
3. lehetőség : <???Link> visszáru vagy jóváíró számla attól függően, hogy ki a vevő (amennyiben Ön küldi vissza a beszállítójának a terméket, akkor visszáru; ha Ön az eladó és a vevő visszahozta a cikket, akkor jóváíró). Ezek ugyanolyan számlák, mint a kimenők és beérkezők csak a készletmozgások és az összegek rajtuk ellentétes előjelűek. Visszáru és jóváíró számlát mindig pozitív összeggel és darabszámmal készítsen, a program tudja, hogy azt levonnia kell a pénztárból, illetve a cikk beérkezési vagy fogyási összesítéséből!!!

Cikkek kartonja

A következőkben a készlet számítását és a beszerzési árak kezelését szeretném megismertetni Önnel.

Cikk karton

Készlet

A cikk kartonján az aktuális évre vonatkozó éves göngyölített értékek láthatóak. A „Nyitó” sorba az előző év záró értékeit vezeti át a program bizonylat típusonként. A „Beérkezés” sor is bizonylat típusonként mutatja az éves göngyölített értéket. A visszáru mennyiséget is innen vonja le, és nem a fogyásba teszi! A „Fogyás” értékei a kimenő és jóváíró bizonylatok alapján kerülnek kiszámításra.
A három értékből bizonylat típusonként képez egy-egy összesített értéket. Ezekhez a summákhoz még a leltározási eltéréseket, az egyéb mozgásnem és a munkalapok göngyölített értékeit hozzáadva jeleneik meg a „Raktárban van” mezőben a polcon lévő készlet mennyisége. A „Rendeltük” és a „Rendeltek” mező nem befolyásolja ezt, csak tájékoztató adatok.
Felhívom a figyelmét, hogy a „Raktárban van” mezőben nem a könyvelési készlet mennyisége látható, hanem a polcon levőé. A szállítón és munkalapokon kiadott mennyiségek hivatalosan még az Ön birtokában vannak. Ezért ha a könyvelővel szeretne készletértéket egyeztetni, akkor a „Készlet a könyvelésnek” listát kell elkészíteni. Az ebben szereplő mennyiség = számlás nyitó + beérkezés - fogyás + leltár eltérés + egyéb mozgásnem.

Az ÜgyVisz program csak súlyozott átlag beszerzési áron tartja nyilván a készletet, meg tudja mutatni az utolsó beszerzési árat is, de az értékváltozásokat nem követi. Az utolsó beszerzési árat is nyilvántartja, de nem vezeti az értékváltozásokat, ezért a könyveléshez nem tud adatokat adni. Az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy a valósághoz jobban közelítő információ nyerhető az átlag beszerzési árakból. Ennek a kiszámítása sok tétel esetén elég hosszadalmas, ezt vegye figyelembe.

Cikkek eladási ára

Ez a kereskedők nagy dilemmája. Ne legyen drága a termék, hiszen a konkurencia is dolgozik, de megfelelő hasznot tartalmazzon a cég fenntartásához. A döntésben nem tud a program segíteni, csak a számolásokban. Ehhez egy elég bonyolult rendszert alkalmaz.
A cikkeket kötelező valamely cikkcsoportba sorolni. Ez egyrészt itt, másodsorban pedig az árlista készítésénél is szükséges. A cikkcsoporthoz kell rendelni egy haszonkulcsot, illetve az ettől lefelé és felfelé eltérés nagyságát. A cikk utolsó beszerzési árából és a hozzárendelt cikkcsoport haszonkulcsából képzi az ÜgyVisz a cikk eladási árát. Az eltérések pedig az árkontrollhoz szükségesek. Amennyiben az árkontroll engedélyezve <???Link>  van, akkor bevételezés közben figyelmeztetést fog kapni, ha a cikk eladási ára a megváltozott beszerzési ár miatt változtatást igényel (kívül esik az új beszerzési ár, a cikkcsoporthoz rendelt haszonkulcs és az eltérések által meghatározott intervallumon). Egy példa talán érthetőbbé teszi: van egy Cikk1 nevezetű termék. Beszerzési ára mondjuk 100 Ft. Ezt besoroltuk a Cikkcsop1 nevezetű cikkcsoportba, melynél a haszonkulcsot 20%-ra, a lefelé eltérést 10%-ra, a felfelé eltérést 30%-ra állítottuk be. Ha a cikk kartonján megnyomja a Kalk F6 parancsgombot, akkor az eladási ára a terméknek 120 Ft lesz. Most vesz ebből a termékből 110 Ft-ért és bevételezi -ha az árkontroll engedélyezett-, akkor jelzést kap a programtól, hogy az eladási árat változtatni kell. A minimum haszonkulcs 20 – 10 = 10%, azaz 110 Ft beszerzési árral 121 Ft-nak kell minimálisan lennie. Mivel 120 Ft-ért adtuk idáig a Cikk1-et, ezért kapja a figyelmeztetést, hogy változtassa meg. Az új eladási árnak 132 Ft-nak kellene lennie.
Ezen kívül árkategóriákat hozhat létre, melyet a partnerekhez lehet hozzárendelni. Készíthet például egy „Kedves vevőim” nevezetű árkategóriát. Itt például a szokásos 25%-os haszonkulccsal ellentétben mennyiségtől függően csak 10, 15, 20%-os haszonkulcsot fog használni. Bizonyos cikkekhez vagy akár mindhez is meggenerálja a „Kedves vevőim” nevezetű árkategória árait. A Pali Mártonhoz beállítja, hogy ő ebbe beletartozik. Ezután amikor legközelebb vásárolni fog Önnél, akkor neki ezen a kedvezményes áron fogja az ÜgyVisz számlára tenni azokat a cikkeket, melyekhez beállította az árkategóriás árat.
Ha az árkontroll modult kikapcsolta, még mindig van egy lehetőség az ár figyelésére. Van egy árváltoztató modul, mely az utolsó 7 nap beérkezett cikkeit mutatja. Pirossal színezi azokat, melyek eladási ára kilépett a számára meghatározott határok közül (lásd a fentebb leírtakat).

A reklámhoz és a vevő csalogatáshoz hozzátartozik az AKCIÓ. Az ÜgyVisz ezt is tudja kezelni, az akciós árak csak adott időintervallumban érvényesek. Azért, hogy az érvényességet ne Önnek kelljen figyelni, egy külön állományban lesznek tárolva ezek az információk. Az időintervallum kezdetétől a végéig az akciós árat alkalmazza a szoftver, majd visszatér az eredeti eladási árra. Lehetnek olyan „kedves” vevői is, akiknél nem szeretné alkalmazni az akciós árat. A partner kartonján van egy jelölő objektum, mellyel kizárható az akciókból!

Lásd még...

copyright@ 2007  Ügyviteli Szoftverfejlesztés : www.ADAM-Soft.hu  |   Dell notebook, HP laptop, Számítástechnika, számítógép, WebBolt www. KlickComp .hu Klick Computer   |  Acer, Asus Notebook, Laptop táska : www.NotebookPartner.hu  |  Informatika, Számítástechnika Miskolc : www.SzamGep.hu  |  www.LanDoctor.hu  |  eMail

ÁDÁM-Soft | ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer, ügyviteli, raktárkezelő rendszer, készletnyilvántartó szoftver, számlázó program ismertető
ÁDÁM-Soft | ÜgyViszW összehasonlítása más programokkal (ÜgyViteli program: számlázó, raktárkezelő, készletnyilvántartó)
ÁDÁM-Soft | ÁrLista : ÜgyViteli program, Orvosi szoftver, Vállalatirányítási rendszer, szolgáltatások
ÁDÁM-Soft | ÜgyViteli program Demo letöltés és telepítése (számlázó, raktárkezelő, készletnyilvántartó)
ÁDÁM-Soft | Működési diagram : ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer, ügyviteli, raktárkezelő rendszer, készletnyilvántartó szoftver, számlázó program
ÁDÁM-Soft | Működési modulok a megvalósításhoz : ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer
ÁDÁM-Soft | ÜgyViteli program összefoglaló ismertetés (számlázó, raktárkezelő, készletnyilvántartó)
ÁDÁM-Soft | Kérdés-Válasz : ÜgyViteli szoftver, raktárkezelő rendszer, számlázó, készletnyilvántartó program
ÁDÁM-Soft | Bevzetés : ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer, raktárkezelő szoftver, számlázó program
Klick Computer : Acer notebook ( Aspire, Travelmate, Extensa), Asus laptop WebBolt! www.klickcomp.hu