ÁDÁM-Soft ::: ÜgyVisz kezelési útmutató

ÜgyVisz : Általános kezelési útmutató

A számítógépes programokat általában azért használjuk, hogy az adatainkat - rendszerezhetőségük által - gyorsan vissza tudjuk keresni, vagy összesítő táblázatokat készítsünk belőlük. A pontos eredményekhez az adatbevitel fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Már az adatrögzítésnél eldől az eredmények használhatósága. A számítógép segít abban, hogy a rögzítés folyamán csökkentsük hibáinkat. Ez egyben a hátránya is a programoknak, hiszen hányszor elhangzik, hogy "Miért akadékoskodik ez a gép annyit". A pontatlanságainkat el tudjuk fedni, ha valamit a papírra írunk. Lehet, hogy soha senki nem fogja felfedezni a hibát (pl. Miskolc helyett Miksolc). A számítógépes programok készítői azonban, olyan adatbeviteli eszközöket használnak munkájuk során, hogy az adatrögzítő a lehető legkevesebb hibát "vihessen be" a rendszerbe.

Nézzük meg ezeket az eszközöket egyenként.

HotKey: Tulajdonképpen az alábbiakban felsorolt képernyő objektumok közül bármelyikben vagy bármelyikhez rendelve előfordulhat. A billentyűzetet előnyben részesítő felhasználók számára egy-egy objektum közvetlen elérését szolgálja.
Például, ha egy modult szeretne bezárni, nem kell az egérért nyúlni, hanem a baloldali Alt gombot nyomva tartva leüti hozzá az o (OK) betűt. Ez olyan mintha rákattintott volna, így fejezve be a munkát az adott ablakkal.

Felirat, címke: a beviteli objektum mellet található szöveg mondja meg, hogy milyen adatot vár a program, ás mutatja a mező elérésének gyorsbillentyűjét.
pl. „Mely beszállítóra vagy kíváncsi”, vagy a cikk kartonon a cikk „Megnevezése”.

Beviteli adatmező: Szöveges vagy numerikus adat bevitelét várja a program. Pl. a cikk kartonon a cikk „Megnevezése” felirat mellett látható mezőbe fogjuk beírni az elnevezését. A mezőben jobbra, balra mozoghatunk a nyilakkal, a Home/End az elejére végére ugrik, működik a Ctrl+C, Ctrl+X, Ctrl+V (lásd a billentyűzet leírását és kezelését). Az adatmező elhagyásárára - az "elfogadtató" billentyű - az Enter szolgál. A Le és Föl nyilakkal a következő vagy az előző adatmezőre léphetünk át. A beviteli adatmező elhagyásakor történik meg a begépelt adat logikai ellenőrzése. Ha megfelel a program által előírt követelményeknek az adat, akkor a kurzor továbbmegy a következő objektumra. Abban az esetben, ha az adatot hibásnak ítéli, akkor a képernyő jobb felső sarkában vagy középen jelzi, hogy nem megfelelő adatot kapott és felkér a javításra. A jelzés eltüntetése Enter leütésére megtörténik, ezután korrigálhatjuk az adatot.

Szerkeszthető beviteli adatmező: (lásd még) Ilyen pj. a számla megjegyzés vagy teljesítési hely rovata. Itt több sorban, vagy oldalon keresztül írhat be szöveget. Ezt jelzi a mező jobb oldalán az eltérő színű (görgető) sáv. Ez mutatja a kurzor pozícióját a szövegmezőben. A bevitelt nem ellenőrzi a program és a billentyűzet használata is eltér az előző objektumétól. A Le és Föl nyilak nem lépnek ki a mezőből, hanem a kurzort léptetik benne. A Page Down és Up gombokkal lapozható a szöveg. Az objektum elhagyása csak a Tabulátor vagy a Shift + Tab billentyű leütésével lehetséges. Működik a Ctrl+C, Ctrl+X, Ctrl+V.

Jelölő mező: a nevéből is látszik a használata. Valaminek a jelölésére szolgál. Pl. „Beszerzési ár”.
Ezzel jelöljük meg, hogy a beszerzési árakat is szeretnénk látni a keresőlistában.
Fontos: A beviteli objektumon az Enter nemcsak továbblépteti a következőre, hanem a jelölést is elvégzi. A szóköz (space) billentyűvel is módosítható a jelölés. Az objektum elhagyására a Tab, Shift + Tab, a Le és Föl nyilakat alkalmazza.

Választó objektum (rádió gomb): Több választási lehetőségből egyetlen egyet fogadhatunk el. Pl.: a kinnlevőség/tartozás kezelésénél el kell döntenie, hogy melyiket akarja látni.
Fontos: A beviteli objektumban az Enter kiválasztja a lehetőségekből azt amelyiken a cursor áll és a következő lehetőségre lép. A szóköz (space) billentyűvel vagy a HotKey (az aláhúzással jelölt betűk)-vel írható be a jelölés. A Le/Föl és a Jobbra/Balra nyilakkal az opciókon lépkedhet, de nem hagyja el az objektumot. Az objektum elhagyására csak a Tab, Shift + Tab-bal van módja.

Nyomógomb, ParancsGomb: Valamely feladat elvégzésének folyamatát indítja el. Pl. a bizonylat nyomtatására utasíthatja a programot, stb. Az Enter az elfogadógomb, elkezdi a folyamatot. A nyilakkal és a Tab, Shift + Tab-bal mozdíthatja el róla a kurzort.

Választó lista objektum: Több választási lehetőségből egyetlen egyet fogadhatunk el legördülő lista segítségével. Pl. a program indításakor ki kell választania, hogy melyikkel szeretne dolgozni. A felirat mellett egy téglalap látható. Egérrel a téglalap mellett látható lefelé mutató nyílra kell kattintani, majd a görgetősáv segítségével megtalálható a keresett tétel. Már csak rá kell klickelni és be is van állítva.
Billentyűzet segítségével is vezérelhető ez az objektum. Vagy a Tabulátorral vagy a HotKey (Alt és az aláhúzott betű a címkéjében) lehet rápozícionálni. Az Alt és a lefelé nyíl nyitja ki a listát. A keresett tétel kezdőbetűjét leütve ugorhatunk közelebb a keresett tételünkhöz. A Le és Föl nyilakkal, Page Down és Up, Home, End gombokkal mozoghat az elemek között. A kiválasztás az Enter-rel történik meg. Az Esc (escape), Jobbra/Balra nyilakkal választás nélkül hagyhatja el a listát.
A Tab, Shift + Tab-bal mozdítja el róla a fókuszt.

 

Naptár használata:

Billentyűzetről nyilakkal, gombokkal naponként lehet lépkedni a naptárban. Home a hónap első, End az utolsó napjára ugrik. A Page Up, Page Down gombok használatával hónaponként,  CTRL+Page Up, CTRL+Page Down pedig egész évet lép előre és vissza. Egérrel a felső széleken található nyilakkal ) a hónapok közötti váltás valósítható meg, míg bármelyik napra kattintva az adott napot lehet kiválasztani. Kattintson rá 2x a keresett napra, vagy 1x és zárja be az ablakot!
Ha netán nagyon távolra lapozna az aktuális dátumtól, az ábra bal alsó sarkában olvasható feliratra kattintva, az aktuális dátum kerül kiválasztásra.

Lásd még...

copyright@ 2007  Ügyviteli Szoftverfejlesztés : www.ADAM-Soft.hu  |   Dell notebook, HP laptop, Számítástechnika, számítógép, WebBolt www. KlickComp .hu Klick Computer   |  Acer, Asus Notebook, Laptop táska : www.NotebookPartner.hu  |  Informatika, Számítástechnika Miskolc : www.SzamGep.hu  |  www.LanDoctor.hu  |  eMail

ÁDÁM-Soft | ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer, ügyviteli, raktárkezelő rendszer, készletnyilvántartó szoftver, számlázó program ismertető
ÁDÁM-Soft | ÜgyViszW összehasonlítása más programokkal (ÜgyViteli program: számlázó, raktárkezelő, készletnyilvántartó)
ÁDÁM-Soft | ÁrLista : ÜgyViteli program, Orvosi szoftver, Vállalatirányítási rendszer, szolgáltatások
ÁDÁM-Soft | ÜgyViteli program Demo letöltés és telepítése (számlázó, raktárkezelő, készletnyilvántartó)
ÁDÁM-Soft | Működési diagram : ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer, ügyviteli, raktárkezelő rendszer, készletnyilvántartó szoftver, számlázó program
ÁDÁM-Soft | Működési modulok a megvalósításhoz : ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer
ÁDÁM-Soft | ÜgyViteli program összefoglaló ismertetés (számlázó, raktárkezelő, készletnyilvántartó)
ÁDÁM-Soft | Kérdés-Válasz : ÜgyViteli szoftver, raktárkezelő rendszer, számlázó, készletnyilvántartó program
ÁDÁM-Soft | Bevzetés : ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer, raktárkezelő szoftver, számlázó program