ÁDÁM-Soft ::: ÜgyVisz kezelési útmutató

ÜgyVisz : Törzsadatok menü

 

Törzsadatnak (néha könyvtárnak) nevezzük azon adatok összességét, melyek csak ritkán vagy egyáltalán nem módosulnak az idők folyamán. Ilyenek például az irányítószám jegyzék, a fizetési módok, mennyiségi egységek.
Ezek a rendszer számára elengedhetetlenül szükséges adat együttesek, egyben a felhasználó munkáját megkönnyítő, gyorsító segédeszközök is. Pl. egy számlán egyszerűbb leütni egy 1-est, mint begépelni, hogy készpénzes fizetési mód.
Néhány könyvtárat (törzsadat sort) már feltöltve tartalmaz a program az installálás után (pl. mennyiségi egységek). Ezeket még bővítheti, módosíthatja is. A többi törzsadattárat Önnek kell létrehoznia. Ha nem biztos benne, hogy helyesen tudja felállítani ezeket, akkor kérjen segítséget cégünktől. Több tízéves tapasztalattal állunk rendelkezésére. Nagyon fontos, hogy megfelelő struktúrában épüljenek fel ezek az adatsorok, mert a későbbi használat során időt takaríthat meg, a listákat egyszerűbb lesz elkészíteni, stb.
Ide sorolandó a cikkek, ezek árai, az akciós árak is, mert a bizonylatkészítés folyamán ezek alapadatként, segédletként működnek.
 

A törzsadatok jellemzője, hogy nem törölhet belőle adatokat. Módosításra van csak lehetősége.
A törlés (F8) funkció billentyű hatása tiltott a törzsadatok keresőlistáiban.

Partnerek

A partner törzs megnyitására szolgál. A partner törzs elérhető még a Ctrl+H billentyű kombinációval, illetve a  ikonnal.

Telephelyek

Amennyiben több telephelye van a cégnek, ebből a menüből elérhetőek a telephelyek adatai. A telephelyek kiválaszthatóak a  ikon megnyomásával is.

Cikkek

A cikktörzset érhetjük el innen. A cikk törzs megnyitható még a Ctrl+K billentyű kombinációval, vagy a  ikon segítségével.

Cikkcsoportok

Itt kereshetünk, hozhatunk létre, módosíthatunk, vagy törölhetünk cikkcsoportokat. A cikkcsoportok használatát azért javasoljuk, mert lehet cikkcsoportokhoz rendelni haszonkulcsokat. Cikkcsoportonként lehet figyelni a beszerzési árakhoz képest alakuló hasznot. Csoportonként lekérdezhető a forgalom és a készletérték. Az internetes árlista összeállítása is készülhet cikkcsoportonként.

Cikkek árkategóriái

Az árkategóriákban hozhatjuk létre az olyan csoportokat, akiknek valamilyen kedvezményt (vagy esetleg felárat) szeretnénk adni, pl.: viszonteladók, törzsvásárlók stb.

A kedvezmények fix haszonkulcsra, vagy rabattra állíthatóak be.

Szolgáltatások

A szolgáltatások keresése ablak nyílik meg, amelyben új szolgáltatásokat hozhatunk létre, meglévőket megnézhetünk, módosíthatunk. A szolgáltatások listája a bizonylatok tétel ablakában hívható még elő F4 funkció billentyű segítségével.

Fizetési módok

A program alaphelyzetben tartalmaz bizonyos fizetési módokat, amiket 1 jegyű számokkal kódol. De a felhasználó tud ezeken változtatni, újakat hozzáadni, és törölni is.

Mennyiségi egységek

A mennyiségi egységek nevükből következően a cikkek beszerzési, illetve eladási egységeit jelölik. A program ezekből is tartalmaz alaphelyzetben gyakran használt egységeket, de ezeket is lehet módosítani, törölni, és újakat hozzáadni.

Számlatükör

A számlatükörben főkönyvi számokat tart nyilván a program. A főkönyvi számokat a felhasználónak kell feltölteni az általa forgalmazott cikkek, illetve végzett szolgáltatások alapján. A program a cikkek minden módosításánál, beszerezésnél, és eladásnál is kéri a főkönyvi számlaszámot. Ezért ezeket célszerű a cikk-karton illetve szolgáltatás létrehozásakor megadni, mert csak így őrzi meg az adatbázisban. Ha például egy beérkező bizonylat rögzítésekor a cikk adatait tartalmazó ablakban adjuk meg a főkönyvi számlaszámot (a program anélkül nem enged továbblépni), akkor azt csak az adott bizonylathoz rögzíti. A cikk kartonján továbbra is üres marad főkönyvi számlaszám mező, amit minden újabb bevételezésnél és eladásánál újra meg kell majd adni.

Mozgásnemek

A bizonylatkezelő egyéb mozgásnemeit rendezhetjük különféle csoportokba. Az egyéb mozgásokra szükség lehet például a saját felhasználású beszerzések, selejtezések, vagy reklám célú árumozgások rögzítéséhez. Az egyéb mozgás rögzítésénél abban az ablakban, ahol a partnert (esetleg saját céget) kell kiválasztani, alulról a 3. sorban találunk egy „Mozgásnem kódja” elnevezésű mezőt, ahova beírhatjuk a kódot, vagy ha nem sikerült megjegyeznünk, akkor F2 billentyűvel vagy egér dupla kattintással a mezőn előhívhatjuk a mozgásnemek listáját és kiválaszthatjuk a megfelelő tételt.

Rögzítők

A felhasználói profilok a rögzítők adatbázisban tárolódnak. Itt lehet a felhasználókat kezelni, jogosultsági szinteket beállítani, melyet a Gazda jogkörrel rendelkező tud elvégezni.

Felhasználói jogosultságok szintjei:

Szint

Kód

Jogok

1. vevő

0-1000

Csak a cikktörzset tudja böngészni (cikk-kartont megnyitni nem tud)

2. pénztáros

1001-1600

Számlázás, pénztárzárás, pénztárlista nyomtatás, partner hozzáadás (cikktörzs módosítás nem engedett)

3. pénztáros

1601-3000

2. szint + engedmény beállítása

4. pénztáros

3001-6000

3. szint + bevételezés, számlázás, cikk létrehozása

5. kereskedő

6001-7000

4. szint + cikkmódosítás, néhány lista hozzáférés

6. könyvelő

7001-8000

5. szint + több listához hozzáférés, több helyen módosítás

7. tulajdonos

8001-9000

6. szint + összes listához hozzáférés, minden módosítása, amit a jogszabályok megengednek

8. rendszergazda

9001-10000

A programozó szintje

Dolgozók

A dolgozók listája azok számára lehet fontos, akik szolgáltatásokat (is) végeznek, és a munkalapokon szeretnék rögzíteni a munkát végző, a munkáért felelős személyt, személyeket. A munkaszervezés modullal kiosztott feladatok is dolgozók szerint kerülnek feldolgozásra.

Egyéb elfoglaltságok

Szintén a munkaszervezéshez kapcsolódó funkció. Amennyiben az ÜgyVisz alapján készül a bérelszámolás, szükséges, hogy a dolgozók létrehozhassanak egyéb elfoglaltságokat, amik nincsenek munkalapon rögzítve (például a továbbképzéseken való részvétel, szakirodalom kutatása, olvasása, információ vagy tapasztalatszerzés, ill. egyéb magán jellegű tevékenységek, amiket a felettes engedélyez munkaidőben stb.).

Lásd még...

copyright@ 2007  Ügyviteli Szoftverfejlesztés : www.ADAM-Soft.hu  |   Dell notebook, HP laptop, Számítástechnika, számítógép, WebBolt www. KlickComp .hu Klick Computer   |  Acer, Asus Notebook, Laptop táska : www.NotebookPartner.hu  |  Informatika, Számítástechnika Miskolc : www.SzamGep.hu  |  www.LanDoctor.hu  |  eMail

ÁDÁM-Soft | ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer, ügyviteli, raktárkezelő rendszer, készletnyilvántartó szoftver, számlázó program ismertető
ÁDÁM-Soft | ÜgyViszW összehasonlítása más programokkal (ÜgyViteli program: számlázó, raktárkezelő, készletnyilvántartó)
ÁDÁM-Soft | ÁrLista : ÜgyViteli program, Orvosi szoftver, Vállalatirányítási rendszer, szolgáltatások
ÁDÁM-Soft | ÜgyViteli program Demo letöltés és telepítése (számlázó, raktárkezelő, készletnyilvántartó)
ÁDÁM-Soft | Működési diagram : ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer, ügyviteli, raktárkezelő rendszer, készletnyilvántartó szoftver, számlázó program
ÁDÁM-Soft | Működési modulok a megvalósításhoz : ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer
ÁDÁM-Soft | ÜgyViteli program összefoglaló ismertetés (számlázó, raktárkezelő, készletnyilvántartó)
ÁDÁM-Soft | Kérdés-Válasz : ÜgyViteli szoftver, raktárkezelő rendszer, számlázó, készletnyilvántartó program
ÁDÁM-Soft | Bevzetés : ÜgyViszW vállalatirányítási rendszer, raktárkezelő szoftver, számlázó program